Voltam Hévízen, eldöntöttem, hogy le is költözöm

Voltam Hévízen, eldöntöttem, hogy le is költözöm

Egyre többen vágnak neki a nagyvilágnak egy kis kalandra vágyva. Nem számít, hogy milyen évszakban vagyunk, az úti céloknak csak a fantáziánk szabhat határt. Ma már rengeteg szállás közül válogathatunk, nem kell attól tartanunk, hogy nem találunk a pénztárcánknak is megfelelő helyet.

Nem is kell messzire utaznunk, hogy különleges élményekben részesüljünk; rengeteg rejtett kincse van Magyarországnak, ami biztosan szemet gyönyörködtető látványt, felejthetetlen pillanatokat, és maximális kikapcsolódást nyújtanak.

A Balaton nyugati medencéjéről talán kevés szó esik, pedig látnivaló itt is akad bőven. Hévíz városa Zala megyében található, és Budapest után a második legtöbb eltöltött vendégéjszakával büszkélkedhet már hosszú évek óta. Ezt elsősorban a nemzetközi mércével is kiemelkedőnek mondható Hévízi-gyógytónak köszönheti, amelyet Európa legnagyobb meleg vizű tavaként tartanak számon. Külső vízhőmérséklete 34 fok, de akár a 38 °C-t is elérheti, ami igen kellemes lehet egy hideg téli napon. Ha a valaki errefelé jár, azonban nem csak gyógyfürdőzésben lehet része; érdemes megnézni a Késő-római kori téglasírt, a római romkertet, és a Egregyi templomot is.

Nem egy olyan esetről hallottam már, hogy valakinek annyira megtetszett a vidéken eltöltött nyaralás, hogy arra inspirálta őt, költözzön oda, hogy egész évben folytathassa a pihenést. De valóban olyan egyszerű egy költözés?

2012. január 1-től minden eladó épületre, vagy lakásra kötelező kiállítani egy úgynevezett energetikai tanúsítványt, ami nélkül az ingatlan nem adható el. Az energetikai tanúsítvány célja az eladásra szánt objektum vevőinek hiteles tájékoztatása annak energetikai minőségéről, valamint a szükséges és végrehajtható felújítási javaslatokról, és korszerűsítésekről. Mivel energiafelhasználásunk több mint negyven százalékát az épületek fenntartására fordítjuk, ezért olyan elengedhetetlen az épületek energiatakarékossága. A 2009. január elsejétől hatályba lépett rendelet szerint minden új építésű és közhasználatú épület, beleértve az állami és az önkormányzati lakásokat is, kötelező egy ilyen tanúsítvány kiállítása, az uniós ajánlásra bevezetett jogszabály pedig 2012-től kötelezővé tette ezek elkészítését a régi épületekre is.

A besorolási eredmény nem fogja befolyásolni az ingatlan árát, mert az arról szóló dokumentumot csak az adás-vételi szerződés aláírásakor kell átadni a vevőnek. Természetesen egy régi építésű, szigeteletlen, nem korszerű nyílászárókkal rendelkező ingatlannál rosszabb eredményre számíthatunk, de ezzel feltehetőleg a vevő is tisztában van, az árat az ő igényei, és a szabad szemmel egyébként is látható paraméterek határozzák meg. A későbbiekben amikor már nem lehet majd az ingatlanokat energetikai besorolás feltüntetése nélkül hirdetni, biztos, hogy számítani fog az ár-érték arány felmérésekor, hogy milyen fogyasztással bír az eladásra kínált objektum.

Egy ilyen tanúsítvány 10 évig érvényes, és ezen időintervallumon belül belül csak akkor veszíti el érvényességét, ha az adott ingatlanban olyan mértékű szerkezeti, gépészeti változtatást, korszerűsítést történik, ami befolyásolja annak energetikai besorolását. Ilyen például a falak utólagos hőszigetelése, nyílászárók, vagy a kazán cseréje.
A rendelet jelenleg 12 kategóriát határoz meg (AA++-tól JJ-ig). A “CC” kategória jelenti a követelményeknek megfelelő szintet, 2020 után ennél rosszabb besorolású épület nem építhető. Az “AA+; AA; BB” kategóriák a követelménynél jobb, a “DD” kategória a jelenlegi követelménynél rosszabb energetikai állapotot tükröznek. Ezt az az ingatlan lehűlő felületei, a nyílászárók, azok tájolása, a padló, a födém, illetve a fűtési, és a melegvíz előállító rendszer vizsgálata, mérése határozza meg, amit hozzáértő szakemberek végeznek el. Bővebb információt ezen a honlapon olvashatnak az érdeklődők: https://www.e-tanusitas.eu/

Remélem nem ijesztettem el senkit attól, hogy eladja a házát, és leköltözzön mondjuk Hévízre, de ha mégis, egy kis kirándulás biztos beleférhet.