A motor jogosítvány árak elképesztően magasak

A motor jogosítvány árak elképesztően magasak

A tökéletes szállást nagyon nehéz megtalálni. Nekünk azonban az idei nyaralásra sikerült olyan panzióban szobát foglalnunk, amivel teljes mértékben meg voltunk elégedve. Ugyanis a horvátországi szállásunkon az a kellemes meglepetés fogadott bennünket, hogy két magyar rendszámú jármű is állt az épület parkolójában. Az egyik egy gyönyörű sportmotor volt.

A magyar vendégekkel hamar összeismerkedtünk, jó barátságot kötöttünk. Frici, a motoros ürge megmutatta nekem, hogy milyen felszabadító is a motorozás, milyen felüdítő életérzést kölcsönöz az utasának. A nyaralás végére annyira megszerettem a motorozást, hogy elhatároztam, hogy én is leteszem a motoros jogosítványt és vásárolok magamnak egy vagány vasparipát. Frici természetesen bíztatott engem, szerette volna, ha itthon is motoroznánk együtt, de persze már külön járgányokon.

A nyaralás hevében egyszerű ígéreteket tenni, könnyű csak a dolgok jó oldalát látni. Ez történt velem is, hiszen a tervem negatív részével csak a hazaérkezésem után szembesültem. Elkezdtem kutakodni a neten, ahol rátaláltam a motorjogositvany.com weboldalra, itt szereztem be az összes szükséges információt, amit érdemes tudni, mielőtt belevág az ember a motoros jogosítvány megszerzésébe.

Sajnos a motor jogosítvány árak elképesztően magasak, legalábbis az én anyagi helyzetemhez viszonyítva. De nyilvánvalóan motoros iskola válogatja, hogy mennyi pénzért kínálja a tanfolyamait. A tanfolyamok ára tehát nincs törvényileg szabályozva, a vizsgadíjak viszont igen. Eszerint a KRESZ vizsga 4.600 Ft, a rutinvizsga 4.700 Ft, a forgalmi vizsga pedig 11.000 Ft. Szóval ez a 20.300 Ft stabil összeg, amit mindenképp meg kell fizetni.

Értelemszerűen az A kategóriájú motoros jogosítványra kell a legtöbbet kiperkálni, mivel ez a legmagasabb szint, ezzel a jogsival minden típusú motor vezethető. Kezdetben úgy gondoltam, hogy ezt fogom megcsinálni, viszont amikor megtudtam, hogy a teljes tanfolyam díja a vizsgákkal együtt 120-130 ezerről szokott indulni, de eljuthat akár az 150 ezerig is, akkor könnyen lemondtam a tervemről. Az elborzasztó ár mellett azt is megtudtam, hogy rendkívül fontos a fokozatosság elve, miszerint lépésről-lépésre kell haladni a nagyobb gépek felé. Nem ajánlott egyből a legnagyobb járgánnyal száguldozni, mivel a tapasztalatlan sofőr könnyen elveszítheti az uralmat a motorja fölött. Ennek értelmében biztonsági és anyagi szempontból is észszerűbb, ha mondjuk, a 125 köbcentis motorra teszem le a jogosítványt. Az A1 kategóriára szóló tanfolyamok 80.000 forinttól szoktak kezdődni és 120.000-ig mennek el általában. Ebben az összegben a korábban említett törvényileg meghatározott vizsgadíjak is benne vannak.

Ahogy az lenni szokott, a költségek hamar növekednek, mivelhogy még a megközelítőleg 10. 000 forintos elsősegély tanfolyam, valamint a 7.200-as alkalmassági vizsgálat is hozzá adódik az előzőleg említett összeghez.

Azt hinné az ember, hogy itt a vége, legalábbis én ebben reménykedtem, de erre a végösszegre még rájön a ruházat is. A motoros iskolák elvárják, hogy a tanulóik rendelkezzenek a megfelelő ruházattal: bukósisakkal, térdvédővel, esetleg megfelelő protektorokkal ellátott motoros nadrággal, motoros kabáttal, dzsekivel, kesztyűvel, valamint zárt, magas szárú cipővel. A motorjogositvany.com internetes oldalnak köszönhetően a felszerelés árának egy részétől azonban megszabadulhatok. Ugyanis, aki most jelentkezik motoros tanfolyamra, vagy egy évnél nem régebben szerezte meg a jogosítványát, annak lehetőséget biztosítanak, hogy olcsóbban szerezze be a motoros felszerelését a SHOX Motoros Áruházból. Ehhez csak az oldalon elérhető kuponokat szükséges letölteni, és már indulhat is a vásárlás.

Összeszámolva elég költséges mulatság a jogsi megszerzése, a motoros jogosítvány árak nagyon magasak. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy nem fogok lemondani erről a vágyamról, hiszen a vezetői engedélyt csak egyszer kell megszerezni.