A magyarországi autópálya matrica online is megvásárolható

A magyarországi autópálya matrica online is megvásárolható

Nagyon sokan nem tudják, hogy a magyarországi autópálya matrica online is megvásárolható, nem csak benzinkutakon és nem csak sms-ben lehet kapni.

Egyre általánosabb, hogyha keresünk valamit, akkor azt első körben mindig online próbáljuk megvásárolni. Mégis, sokan nem tudják, hogy az autópálya matrica online is kapható, sőt, még egy alkalmazást is fejlesztettek rá, így nem csak a weboldalon keresztül lehet megrendelni.

Akik nem rendszeresen vezetnek autót, és nem utaznak sokat országon belül, azok nagyon keveset tudnak az autópályamatricákról. A legtöbb sofőrnek fogalma sincsen róla, hogy meddig jók a matricák, hol vannak pontosan a megyehatárok az autópályákon, és milyen fajta matricák léteznek egyáltalán.

Mivel vendéglátásban dolgozom, és nagyon sokat kerülök kapcsolatba távolról érkező vendégekkel, nekem egészen egyértelmű a rendszer. Még ha a határokat nem is tudom minden megye esetében pontosan, nagyjából tisztában vagyok vele, hogy az autópályák melyik szakasza a fizetős.

Nem egy olyan vendéggel találkoztam már, aki erről mit sem tudva hajtott végig a díjköteles útszakaszokon, majd persze nem értette, minek köszönheti a büntetést.

Ha valahova megyek, akkor mindig megnézem az autopalyamatrica.hu oldalon, vagy az alkalmazásban, hogy hogyan, melyik utak igénybevételével fogok menni, így nem érnek meglepetések az utazás után sem, hiszen mindig tisztában vagyok azzal, hogy melyik szakaszért kellett fizetnem.

Nyilván nem pont a használt szakasz után fizetek. Az úti célomnak megfelelően választok megyei, vagy egész országban érvényes matricát.

Vannak, akik azt sem tudják, milyen matricákat lehet kapni egyáltalán, és azok mennyi ideig érvényesek.

Autópálya matrica fajták:

  • 10 napos
  • havi
  • éves
  • megyei

Én mindig az alkalmazásban szoktam megvásárolni, nehogy elhagyjam a bizonylatot és szükségem legyen rá egy rendőri ellenőrzés, vagy egy tévesen kiküldött bírság okán.

Az alkalmazás és a weboldal is nagyon könnyen használható. A honlapon minden szükséges információt feltüntettek, szóval ha valakit bővebben érdekelnek a megyehatárok, vagy több információt szeretne kapni magukról a matricákról, az nézzen alaposabban utána, tanulmányozza át a weblapot.

A matricavásárláshoz egyébként csak azok az adatok kellenek, amiket amúgy is megadnánk a benzin kutakon. Csak ebben az esetben nem kell elmenni odáig, nem kell megvárni, hogy sorra kerüljünk és nem kell azzal szenvedni, hogy a kutas hölgy vagy úr még a harmadik próbálkozásra sem írja le jól a rendszámot, míg végül úgyis mi magunk írjuk be. Legalábbis nekem kivétel nélkül minden matricavásárlásom valahogy így zajlott le. A dátumot is folyamatosan elrontották. Bár lehet, hogy csak én vagyok ilyen szerencsétlen, és mindig a legrosszabb kutakat fogom ki.

Szóval, csak be kell írnunk a gépjármű rendszámát, ki kell választanunk, hogy melyik megyében, milyen típusú matricát szeretnénk vásárolni, majd a telefonszám és az e-mail cím megadása után a fizetési felületre irányítanak tovább. Innentől kezdve pedig minden magától értetődő. Kifizetjük a matricát. Ha nem adtunk meg az érvényességnek időpontot, akkor onnantól kezdve érvényes, hogy kifizettük vagy ha utaltunk, akkor onnantól kezdve, hogy megérkezett az általunk utalt pénz.

Sokkal egyszerűbb és kényelmesebb, mint egy benzinkúton megvenni, és a bizonylatot is sokkal nehezebb elhagyni, több biztonsági mentést is tudunk készíteni róla. Én például mindig elküldöm valamelyik családtagomnak is e-mailben, így, ha én ki is törölném véletlenül, akkor is meglesz a másolata valaki másnál.

Lehet rémtörténeteket hallani arról, hogy volt, akiknek nem érkezett meg a visszaigazoló e-mail, hogy volt, akinek nem ment át a pénz, de velem sosem törtét még ilyesmi. Szerintem abszolút biztonságos és megbízható módja ez az autópálya matrica vásárlásnak, ráadásul sokkal egyszerűbb és kényelmesebb is, mint elmenni a benzinkútra és ott szöszölni, vagy indulás előtt aggodalmaskodni, hogy melyik kútra menjünk be.

Sokszor van, hogy ilyesmik az indulás előtt, vagy az indulás pillanatában jutnak eszünkbe, ilyenkor külön öröm tud lenni az online vásárlás opciója.

Én, amit csak lehet, online intézek így sosem volt kérdéses, hogy az autópálya matricámat is így fogom megvenni. Online bankolok, online intézem a hivatalos ügyeimet, még a parkolást is, és eddig semmivel sem volt gondom. Nem hiszem, hogy pont az autópálya matrica viccelne meg engem.