Bárhol találkozhatsz napelemekkel

Bárhol találkozhatsz napelemekkel

Nem is olyan régen, talán 4 hónapja őszölni voltunk a szüleimmel. Ez nálunk bevett hagyomány, hogy az őszi szünetben felkerekedünk, és az ország valamely távoli zugában eltöltünk pár napot, lehetőleg olyan helyen, ahol még nem jártunk. Ilyen volt az idei kirándulás célhelye is, a híres bor lelőhelyét, a Tisza partján fekvő kis várost, Tokajt választottuk úti célunknak.

Szokás szerint az interneten kerestünk szállást, találtunk is egy aranyos kis panziót a város szívében. Szerencsére nem volt semmi gond a foglalásunkkal, minden rendben ment. Amikor odaértünk, akkor vettem észre, hogy a neten látható képekhez képest, kicsit változott a ház külleme. Nem egy nagy dolog, ráadásul biztos vagyok benne, hogy sokaknak fel sem tűnt volna, viszont én régóta érdeklődöm a megújuló energiaforrások iránt, így pozitívumként konstatáltam, hogy napelemeket szereltek a panzió tetejére.

Eddig az én fantáziámat főleg a szélenergia mozgatta meg, de mivel egyre több házikón látok napelemeket, a sulink tetejére is a múlt hónapban szereltek fel ilyen paneleket, és a legjobb barátnőmék, Kingáék is nemrég tértek át a napenergia hasznosítására, ezért egyre többet olvasok utána a témának. A leghasznosabb oldal, amit ebben a témában találtam a www.napelemrendszer.info. Ezt ajánlom mindenkinek, akit érdekel ez a téma, nagyon jól lehet tájékozódni a sok hasznos információ között, és egyből árajánlatot is lehet kérni a saját, egyéni igényeink szerint.

A honlapon rögtön azzal indít a szerző, hogy segít megadni a szempontokat, ami alapján tudunk napelemet választani a házunkra. Nagyon tetszik, hogy személyes hangvételű a dolog, és mindenki személyre szabottan tud árajánlatot kérni és kiszámítani a költségeit, hiszen teljesen más tulajdonságokkal bír egy szegedi családi ház, mint egy nagyobb hotel a Mátrában.

napelemes inverter

Tetszik továbbá, hogy alapos információkkal szolgál az oldal a napelemek működésével, fajtáival kapcsolatban.
Megtudhatjuk, hogy a napelem egy szilíciumot tartalmazó eszköz, valamint hogy egy olyan eszköz, ami a foton energiát villamos energiává transzformálja át. Azonban nem olyan egyszerű ez, mert ez úgynevezett egyenáram, az elektromos berendezések pedig váltóáramot használnak. Így át kell alakítani váltóárammá. Ezt a feladatot pedig a napelemes inverter látja el.
Megtudtam továbbá azt is, hogy a mono- és polikristályos technológiával készült napelemek manapság a leggyakoribbak. Hogy ez pontosan mit jelent, azt most nem részletezném itt, nem célom egy mini-fizika órát tartani, akit érdekel, az úgy is bővebben utána néz (és ajánlom is, hogy nézzetek utána, mert elég érdekes). Tájékoztatást kapunk továbbá a különböző napelem-rendszerekről, hogy mik a különbségek és mik az előnyeik, hogyan csökkenthetik a rezsinket és képet kapunk arról is, hogy nem igényel csillagászati összegeket a rendszer karbantartása. Segítséget kapunk a saját adataink ismeretében a pontos számításokhoz, és az oldal legalján ajánlatot is tudunk kérni.

Eléggé felkeltette az érdeklődésemet a dolog, és legtöbb ismerősömnek elküldtem az oldal linkjét, hátha más is kedvet kap mélyebb tudást szerezni a napenergiáról, és még kedvet is kap pár napelem felszereltetéséhez a végén. Mint utólag megtudtam, amikor mutattam ezt a honlapot Kingának a suliban, pont ez a cég szerelte fel a hozzájuk is a napelemeket. Gyorsan ki is kérdeztem pár technikai dologgal kapcsolatban. Először is, ahogy a szülei elmondták neki, rendkívül jól és gyorsan dolgoztak, és semmi fennakadás nem volt a felszerelés alatt. Ami még jobb, hogy nem csak hotelek éttermek, tehát nagyobb épületek áramellátására lehet alkalmazni ezeket a paneleket, hanem egy egyszerű családi ház rezsijét is csökkenthetjük ezzel a módszerrel, ráadásul alig pár év alatt megtérülnek a költségei. Ja, igen, ami még igazán szimpatikus bennük, hogy kiváló minőségért korrekt árat kért a cég, hiszen a barátnőmék nem mondhatóak vagyonos családnak, mégis megengedhették maguknak ezt a befektetést.

Összességében nagyon szimpatikus nekem ez a fajta áramellátás és környezetbarátság- és tudatosság, így az egyik tokaji borvacsora alkalmával el is beszélgettem erről a szüleimmel. Elmeséltem, hogy Kingáék sem bánták meg, hogy felszereltették, és hogy mennyit segíthetünk ezzel a környezetnek és a pénztárcánknak. Ők is jó ötletnek gondolták, így pár órás böngészés után (persze miután hazajöttünk Tokajról) ajánlatot is kértek a Pentele Solartól. És én csak arra tudok mindenkit bíztatni, hogy fektessen be a napenergiába, mert a „smart is the new sexy” (az okosság az új szexi) mondást szabadon átírva azt mondom, hogy a környezettudatosság az új szexi!