Egy csodálatos balatoni nyaralást tudhatunk magunk mögött

Egy csodálatos balatoni nyaralást tudhatunk magunk mögött

Kifejezetten élveztem az idei nyarat, végre annyit tudtam pihenni, amennyit csak akartam. A szüleimmel és a nővéremmel lementünk a Balatonra egy hétre és minden nap strandoltunk, várost néztünk vagy kirándultunk. Nagyon jó kis kikapcsolódás volt mindannyiunknak. A szállásunk érdekessége az volt, hogy napelemek és napkollektorok működtek a szálloda különböző részein, a tetőn szép, modern napelem modulok virítottak. A házibácsi elmondta, hogy melyik berendezés mire jó, a napkollektor a vizet melegíti fel, a napelemek pedig a nap hőjét gyűjtik össze, amit az inverter alakít át elektromos árammá. Sokan keverik a kettőt, vagy azt hiszik, ugyanaz, pedig koránt sem. A szállodába egy pályázat keretében sikerült napelemeket szerezni, tudniillik egy 0%-os kamatozású hitelt tudunk felvenni rá, ha megnyerjük a pályázatot. Ez magányszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek számára is elérhető. A napelempalyazatok.hu-ról rendelték a napelemeket, mert ezen az oldalon elérhető a napelem állami támogatás keretein belül.

Sok családnak és lakóközösségnek nyújt hatalmas lehetőséget a napelem állami támogatással való beszerzése. Sokan a felmerülő magas költségek miatt nem mernek belevágni a projektbe, pedig tudják, hogy számos előnye van a napelem-rendszernek otthonunkban. Már egy évtizeden belül megtérül a napelem összes költsége, mert onnantól kezdve nem kell villanyszámlát fizetnünk. Ez ugyebár nagyon jól hangzik, szinte hihetetlen. Nekem is hihetetlenül hangzott, hogy a napsugarakból hogyan lehetséges ennyi energiát nyerni, hogy az egész háztartásunk áramszükségletét fedezze? De utánanéztem és megvilágosodtam: a napelem mindig termel áramot, amikor süt a nap, ennek az a következménye, hogy többletáram is keletkezik, azaz nem használjuk fel az összeset. A maradék áram így a hálózatra töltődik és a szolgáltató fizet érte nekünk. Ennek azonban persze az a feltétele, hogy olyan céggel csináltassunk napelem-rendszert, aki érti a dolgát, ahol a kivitelező precíz és mindig az ügyfél igényeit tartja szem előtt. A honlap felhívja rá a figyelmünket, hogy már az első pillanatokban fel lehet ismerni, ha simlis kivitelezővel van dolgunk: egy igazi, megbízható szakember nem ígérget semmit, amíg nem látta személyesen a napelem tervezett helyszínét és nem beszélgetett el a lakókkal.

Ezek a lépések nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a jövőben megtérüljön a befektetésünk. A kivitelező a napelem-rendszer megtervezése előtt kifaggatja a lakókat, hogy mik a fogyasztási szokásaik, sőt, még az is nagyon fontos szempont, hogy a jövőben ezek hogyan fognak változni. Ugyanis ez nem mindegy az inverter szempontjából. Például ha időközben, már a napelem panelek felhelyezése és beüzemelése után a család beszerez egy új klímaberendezést, akkor nagyobb inverterre lesz szükség, mert így több lesz a házban az energiafelhasználás. Ekkor az lenne a megoldás, hogy kicserélik az invertert egy nagyobb teljesítményűre, de mivel ez nagyon drága, jobban megéri előre gondolkodni és eleve nagyobb teljesítményű invertert telepíteni. A napelempalyazatok.hu kiváló minőségű, megbízható német márkájú invertereket alkalmaz, úgyhogy ezek 100%-os garanciát biztosítanak. Másrészről a kivitelezőnek az is a feladatai közé tartozik, hogy ellenőrizze a tetőszerkezet minőségét, erősségét. A délkeleti/délnyugati tájolás és a megfelelő dőlésszög is elengedhetetlen. Az is egyértelmű, hogy árnyéknak nem szabad vetődnie a tető azon részére, ahova a napelemeket szánjuk. Ezen kívül pedig az elektromos rákötési pontok elhelyezkedését is meg kell nézni, ezeken keresztül lehet csatlakoztatni a napelem-rendszert a hálózatra.

A honlapnak köszönhetően tudtam meg mindezt a napelemekről, még jól jöhet, ugyanis a szüleim is gondolkoznak rajta, hogy befektetnek napelembe, de a jövőben valószínűleg én is ehhez fogok folyamodni, ha lesz saját házam. A napelempalyazatok.hu oldalon pedig bárki könnyen tájékozódhat a napelemek állami támogatásáról. Jó lenne, ha egyre többen alkalmaznának napelemet és egyéb alternatív energiaforrásokat a környezetszennyező, elavult megoldások helyett. A lakossági energiahatékonysági hitelprogram keretein belül már mindenki számára elérhető a napelem, nem lehet kifogás a tőke hiánya. A hitel megpályázásának feltételei a 10% saját erőforrással való rendelkezés, valamint, hogy a futamidő nem lehet több mint 20 év. Ennek a támogatásnak a segítségével elérhetjük, hogy többen nyissanak a megújuló energiaforrások felé.